|
|
|
... nagyon sűrű palacsinta tésztát készítünk. Az olajat felfórrosítjuk (itt nem szabad spórolni az olajjal). A fagyi gombócokat amik tényleg fagyosak belemártjuk a masszába és mehet is a forró olajba.Mindkét oldalát megsütjük. Nem kell sokáig sütni, mert akkor a fagyi elolvad csak éppen, hogy aranyszínű legyen. Fahéjas porcukorral tálaljuk és azonnal fogyasztjuk... Tanácsok: Azonnal k... |
|
|
|
|
|
|
|
... áttörjük, hozzáadjuk a tojást, lisztet, tejfölt, szódabikarbónát, a vaníliás cukrot, csipet sót. Jól összedolgozzuk utána negyedórát, pihentetjük. - Lábasban bő olajat forrósítunk. - A forró olajba mártott evőkanállal " galuskát " szaggatunk - egyszerre csak 4-5 db-ot, mert sütés közben megnőnek. A forró olajban aranysárgára sütjük. (Ha az egyik fele megsült, a galuskák saját magu... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliás cukor
A hozzávalókat összekeverjük, aki szereti egy kis reszelt citromhéjat is tehet bele.
1 órára betesszük a hűtőbe, majd vizes evőkanállal kiszedve a tálból, forró olajban megsütjük pirosra.
Vaníliás cukorral meghintjük és melegen tálaljuk.
Aszalt barackos farsangi fánk
Hozzávalók: 10 dkg cukrozott citromhéj, 15 dkg aszalt ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliás cukor
A hozzávalókat összekeverjük, aki szereti egy kis reszelt citromhéjat is tehet bele.
1 órára betesszük a hűtőbe, majd vizes evőkanállal kiszedve a tálból, forró olajban megsütjük pirosra.
Vaníliás cukorral meghintjük és melegen tálaljuk.
Aszalt barackos farsangi fánk
Hozzávalók: 10 dkg cukrozott citromhéj, 15 dkg aszalt ba... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... zsenge újkaralábé, negyed kg gomba vagy spárga, 1 csokor petrezselyem, 2 kanál liszt, 3 evőkanál liszt, só.
Az apróra darabolt zöldséget a finomra vágott petrezselyemmel megpároljuk az olajban, meghintjük a liszttel, majd felengedjük vízzel. Beleadjuk a húst, majd puhára főzzük. Galuskával tálaljuk.
Zöldségleves
Hozzávalók: 1 kisebb fej káposzta, 2 liter cson... |
|
|
|
|
|
|
|
... vagdaljuk. A szalonnát apróra metélve kiolvasztjuk, és a zsírján, erős lángon lepirítjuk a húst. 2 dl vizet aláöntve befedjük, és puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, a burgonyát forró olajba dobjuk, és pirosra sütjük. Szűrőlapátra téve a felesleges olajat lecsöpögtetjük, majd tűzálló tálba öntjük. Nem szabad megsózni, nehogy a burgonya megszívósodjon. Ha a hús közben megsült, z... |
|
|
|
|
|
|
|
... Szükség esetén a paradicsomlé fél mokkáskanál paradicsompürével vagy paprikakrémmel is helyettesíthető. Ezután formáljunk belőle 2 cm vastag pogácsákat, forgassuk bele zsemlemorzsába, és forró olajban mindkét oldalát süssük pirosra. A sütést közepes lángon, fedő nélkül végezzük. Csak akkor forgassuk át, ha az alja már teljesen megsült, mert különben szétesik. Vigyázzunk rá, hogy n... |
|
|
|
|
|
|
|
... belőle.Akkor jó a tészta ha hólyagos.Langyos helyen egy órát kelesztem.Én csalni szoktam kenyérsütő gépben dagasztom és kelesztem a tésztát.Ha megkelt gyúródeszkára rakom kicsit kinyújtom és olajba mártott kiszúróval kiszaggatom,minden darabot megforgatok cukros darált dióban.Kiolajozott tepsibe teszem szorosan egymás mellé.Letakarom egy konyharuhával és kelesztem még kb 15 percig... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzáadjuk a kimosott káposztát, a szeletekre vágott gombát, fűszerezzük sóval, az egész borssal, a köménymaggal, és majdnem puhára főzzük. Amíg a káposzta fő, elkészítjük a rántást. Az olajban a lisztet fehér habzásig hevítjük, aztán hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk. A tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát, majd a leveshez adjuk (a lev... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojás.
Mindezeket kézzel jól összedolgozom. Ha nagyon lágy lenne, kevés zsemlemorzsát keverek még hozzá. Vizes kézzel gombócokká formálom, zsemlemorzsában meghempergetem. Közepesen forró olajban szép pirossasra sütöm a fasírtok mindkét felét. Szalvétára szedem ki.
Tökfőzelék
Hozzávalók
Azt hiszem, két titka van. Nem, három. No mindjárt r... |
|
|
|
|
|
|
|
... kevés vízzel puhára pároljuk. A héjában megfőtt burgonyát cikkekre vágjuk, és a tálalás előtt olajjal kikent sütőlapon vagy sütőben pirosra sütjük. A hússzeleteket ugyancsak kevés forró olajban mindkét oldalán megsütjük.
Bajai halászlé 1.
Hozzávalók: 1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házi paprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő m... |
|
|
|
|
|
|
|
...
3 gerezd fokhagyma
ecet
só
Elkészítés:
A megtisztított halat felszeleteljük, megsózzuk, és egy fél óra hosszáig állni hagyjuk, majd a lisztel behintjük, és étolajban közepes erősségű tűzön kisütjük. Ha kész, üveg-, zománc-, vagy cserépedénybe tesszük. Ecetes levet készítünk. Vízben babérlevelet, vöröshagymát, fokhagymát forralunk, sót és egész bor... |
|
|
|
|
|
|
|
... kortyolgatni), 3 ek olaj.
A húst bő, forrásban levő vízbe tesszük (egészben), és addig hagyjuk benne, amíg a víz újra fel nem forr. Utána kivesszük, s nem túl nagy kockákra vágjuk. A forró olajban megpirítjuk a kisujjnyi darabokra vágott hagymát és a lereszelt gyömbért, hozzáadjuk a húst, és amikor megpirult, hozzátesszük a (rizs)bort, majd a szójaszószt (egy kis vizet lehet ... |
|
|
|
|
|
|
|
... bele sót: az megköti, és így könnyebben fel tudod majd takarítani.
Főzéshez
Nem reped meg a tojás héja főzés közben, ha a főzővízhez kevés ecetet vagy sót adagolsz!
Az olajba szórj kevés sót, így hosszabb ideig tárolható!
Ha a sütésre használt olajba egy kis sót teszel, nem fröcsköl majd.
Tartósít
Hónapokig megőrzi jellegzetes ízét a pet... |
|
|
|
|
|
|
|
... így könnyebben fel tudod majd takarítani.
Főzéshez
Nem reped meg a tojás héja főzés közben, ha a főzővízhez kevés ecetet vagy sót adagolsz!
Az olajba szórj kevés sót, így hosszabb ideig tárolható!
Ha a sütésre használt olajba egy kis sót teszel, nem fröcsköl majd.
Tartósít
Hónapokig megőrzi... |
|
|
|
|
|
|
|
... burgonya, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 zöldpaprika, I paradicsom, 1-2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, 1 késhegynyi pirospaprika, 2 babérlevél, ecet.
Az olajban a hagymát megpirítjuk, a paprikával meghintjük, a meghámozott, feldarabolt burgonyát belevetjük, és a zöldpaprikával meg a paradicsommal együtt kevés vízzel puhára pároljuk. Végezetül a tej... |
|
|
|
|
|
|
|
... lobogva forr, beleöntjük a 4 dl lisztet. A tűzről levéve nagyon gyorsan összekeverjük, majd a forró masszához hozzáadjuk az előkészített tojást, és azzal is összekeverjük. Ha kihűlt, forró olajba két evőkanál segítségével kis gömböket teszünk. Sütés közben a tüzet takarékra csökkentjük, s így a gombócok megnőnek. Lyukas kanállal kiszedjük, és porcukorral kevert kakaóba forgatjuk.|... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzákeverjük a lisztet és a tojást. Az egész tojásokat egyenként ütjük a masszába és minden tojás után jól kikeverjük. A kapott masszát evőkanállal kiszaggatjuk, és nem túl forró zsírban vagy olajban szép pirosra sütjük, majd porcukorral meghintjük.
KEFÍRES-DIÓS FÁNK
Hozzávalók: 2 dl kefír, 1 tojás, 2 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 1 mokkáskanál ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kapor, 2 ek. vegamix, 1 kk. bazsalikom, só, olaj.
Az apróra vágott kaprot és a reszelt sajtot jól összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és sűrű palacsintatésztát készítünk. Kevés forró olajba, a palacsintához hasonlóan kisütjük, majd szeletekre vágjuk. Feltétként tálaljuk.
KIVIS ALMASALÁTA DIÓVAL
Hozzávalók: 2 kivi, 2 alma, 1 marék dió, 2 dl ... |
|
|
|
|
|
|
|
... lobogva forr, beleöntjük a 4 dl lisztet. A tűzről levéve nagyon gyorsan összekeverjük, majd a forró masszához hozzáadjuk az előkészített tojást, és azzal is összekeverjük. Ha kihűlt, forró olajba két evőkanál segítségével kis gömböket teszünk. Sütés közben a tüzet takarékra csökkentjük, s így a gombócok megnőnek. Lyukas kanállal kiszedjük, és porcukorral kevert kakaóba forgatjuk.|... |
|
|
|
|
|